Babyer og børn

Kiropraktik for børn og babyer er en tryg, blid og effektiv behandlingsform af en række forskellige symptomer og bevægeapparatsproblematikker.

Smerter og adfærdsændringer hos små børn

Små børn kan ikke altid udtrykke smerte på samme måde som voksne. Derfor er det en god idé at være opmærksom på adfærdsændringer såsom søvnforstyrrelser, humørsvingninger med gråd eller passivitet, rastløshed, samt udfordringer med koordination og balance. Andre symptomer på led- og muskelproblemer kan omfatte asymmetrisk kropsholdning, hovedpine, ændret gang- eller løbemønster, vedvarende smerter efter fald eller slag i mere end 2-3 dage, forsinket motorisk udvikling, mavesmerter og nedsat lyst til bevægelse eller fysiske lege.

Spædbørn – Fødslen kan på forskellige måder medføre led- og muskeldysfunktioner hos spædbarnet. Årsagerne kan være mange og kan omfatte en hård fødsel med en lang pressefase, anvendelse af sugekop eller tang, sædefødsel, kejsersnit eller hvis barnet har ligget med ansigtet opad – også kaldet en “stjernekigger”. Ved flerbarnsfødsler, som ved tvillinger, kan det også forekomme, at barnet har haft mindre plads i livmoderen, hvilket kan øge spændinger i kroppen. Mange vælger derfor at opsøge en kiropraktor for at få undersøgt barnets bevægeapparat efter fødslen og sikre, et korrekt samarbejde mellem muskler og led.

Dinaz Kirop. 1201 High Res
Dinaz Kirop. 1012 High Res

Kiropraktisk behandling af spædbørn: Årsager og forløb

Herudover ser vi også andre symptomer på led- og muskelproblemer, såsom forsinket eller udfordret motorisk udvikling, træg mave, uro og utilfredshed, samt ubehag ved maveleje eller når barnet sidder i autostol.

Kiropraktisk behandling for spædbørn består af en grundig forundersøgelse, hvor hele bevægeapparatet mærkes igennem for at finde eventuelle spændte muskler eller områder med nedsat bevægelighed. Derudover testes relevante reflekser og den motoriske udvikling, herunder om de motoriske milepæle er opnået til tiden. Selve behandlingen er skånsom og består af massage, blide tryk, såkaldt “touch and hold,” samt blide mobiliserings- og strækteknikker. Det siger som regel ikke “knæk,” og ingen bevægelser bliver forceret. Hvis og når det er relevant, vil I som forældre også blive instrueret i små øvelser og teknikker for at stimulere barnet i jeres hverdag.

I langt de fleste tilfælde er det en hyggelig og god oplevelse for babyen. Men hvis barnet alligevel er utrygt, kan behandlingen nogle gange foregå, mens barnet ligger i mor eller fars arme. Det kan være svært at forudsige præcist, hvordan din baby vil reagere bagefter, men de fleste oplever en forbedring allerede efter få behandlinger. Træthed efter behandling er almindeligt, og da din baby skal vænne sig til den ændrede bevægefrihed, kan det resultere i en kortvarig pylret adfærd og/eller et øget behov for nærkontakt med mor eller far.