Hekseskud, lændehold, akut lumbago – kært barn har mange navne og beskriver en akut opstået smerte i lænden, nogle gange med smerteudstråling til balle, hofte og lår. Tilstanden kan opstå spontant eller som følge af en mindre fejl- eller skæv belastning. Der er ikke altid en åbenlys årsag til, hvorfor det sker, men under behandlingen finder vi ofte, at underliggende problemer i rygsøjlen kan være medvirkende til smerteudbruddet. Smerteintensiteten kan variere meget, men tilstanden er som regel ufarlig og reagerer godt på manuel behandling, samt rådgivning og forklaring af tilstanden.
Det er sandsynligvis en af de mest almindelige årsager til, at folk opsøger en kiropraktor, og derfor noget, vi har god erfaring med. Kroppen kan opfatte den “forkerte” bevægelse som en trussel og spænder op i nærliggende muskulatur, samtidig med at den skaber hævelse, for at få dig til at stoppe med det, du var i gang med. Dette er en beskyttelsesmekanisme.
Faktisk opstår et hold i nakken ofte på næsten samme måde som et hold i lænden. Ved et hold i nakken kan man opleve betydelig stivhed og nedsat bevægelighed i én eller begge retninger. Hovedpine og træthed eller ømhed i skulderen kan også forekomme. Også her har vi god erfaring med hurtig undersøgelse og behandling, så vi kan behandle, rådgive og vejlede om, hvordan man bedst håndterer situationen fremover.
I den akutte fase, både for hold i lænden og nakken, er det ofte nyttigt at påføre is på det smertefulde område i 10-15 minutter og gentage cirka hver til hver anden time. Derudover er det godt at forsøge at bevæge sig, så vidt man kan, da bevægelse hjælper med at dæmpe smerte-signalerne fra hjernen. Efter 2-3 dage kan varme anvendes for at lindre muskelspasmer. Ved hold i lænden anbefaler vi at undgå at sidde så meget som muligt, men i stedet lægge sig ned, for eksempel på gulvet med benene oppe (hofter og knæ i en 90-graders vinkel) på en stol eller sofa. Smertestillende medicin kan også benyttes efter behov – tal gerne med din egen læge, hvis du er i tvivl.